De Nederlandse versie van deze site. The English version
of this site.
Die deutsche Version von dieser Webseite.
Ondertekening van het Certificaat door v.l.n.r. Directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed Mevr. Ineke Strouken, voorzitter Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden de heer Jos Verbeeten en Commissaris van de Koning de heer Wim van de Donk.

Tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden erkend als immaterieel erfgoed.

En opnieuw een Brabantse traditie aan de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed toegevoegd: de Tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden. De officiële ondertekening van het certificaat vond plaats op dinsdagavond 12 november in het Provinciehuis van Noord-Brabant, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning, de heer W.B.H.J. van de Donk en veel afgevaardigden van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden.

De Tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden bestaan uit veel meer dan alleen het organiseren van grote festijnen met slaande trommels en vliegende vendels. De Schutterij is een manier van leven, die bijvoorbeeld indrukwekkend tot uiting komt tijdens begrafenissen of crematies met gildeneer. Schuttersgilden bieden gezelligheid, sport en ontmoeting - en dat allemaal gekleurd door allerlei tradities. Hoogtepunt is altijd het koning schieten, de belangrijkste activiteit van het gilde en zeker het feestelijkste gebruik. Er zijn altijd heel veel deelnemers bij betrokken, met allerlei functies, de tamboers en de vendeliers net zo goed als de hopman en de dekenschrijver, de schildknapen net zo goed als de klaroenblazers. Tegenwoordig mogen trouwens ook vrouwen lid worden van het gilde.

Met de erkenning van de Tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden heeft nu al de negende Brabantse traditie een plaats gekregen op de Nationale Inventaris. De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland vloeit voort uit de Nederlandse ondertekening van het UNESCO verdrag ter bescherming van het Immaterieel Erfgoed, eind vorig jaar. Een van de verplichtingen die uit dit verdrag voortvloeien is dat Nederland het immaterieel erfgoed binnen de eigen landsgrens inventariseert. Nederland heeft gekozen om daarvoor een Nationale Inventaris in te stellen, waarvoor gemeenschappen kunnen voordragen. De tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden zijn voorgedragen door de Federatie van Schuttersgilden in Noord-Brabant. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is verantwoordelijk voor de coördinatie en voor de implementatie van de UNESCO conventie in Nederland.

Veel dank aan al die gilden en de NBFS studie en archief en tentoonstelling(SAT)commissie met het binnenhalen van dit certificaat.

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op: donderdag 12 maart 2020

Disclaimer (Gebruikersverklaring) | Copyright (Auteursrecht) | Privacy Policy (c) 2003 - 2019 by Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden